NL EN
DONEER NU!

Bewezen: wiet is veel minder slecht dan drank

29 november 2017

Uit allerlei onderzoekt blijkt onomstotelijk dat wiet (of marihuana, of cannabis) minder verslavend en minder schadelijk is dan drank. Alcohol is een cruciale factor bij 3,3 miljoen doden per jaar. Om de tien seconden sterft ergens ter wereld iemand door toedoen van de fles. Daar kan blowen niet aan tippen. Er gaat in principe niemand aan dood. En erg verslavend is het ook niet. Er zijn mensen die verstrikt zijn geraakt in de netten van het blowen, maar het is geen massaal volksgezondheidsprobleem zoals alcohol dat wel is.

Volgens een studie in 2015 gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports is wiet 114 keer minder dodelijk dan drank. De auteurs onderzochten de effecten van alcohol, heroïne, cocaïne, tabak, xtc, speed en cannabis. Wiet bleek de minst gevaarlijke recreatieve drug, alcohol de gevaarlijkste.

Dirk W. Lachenmeier and Jürgen Rehm. Comparative risk assessment of alcohol, tobacco, cannabis and other illicit drugs using the margin of exposure approach
Scientific Reports 2015; 5: 8126. Published online 2015 Jan 30. doi: 10.1038/srep08126

Bron: welingelichtekringen.nl.

lachenmeier--rehm---comparative-risk-assessment-of-alcohol-tobacco-cannabis-and-other-illicit-drugs-using-the-margin-of-exposure-approach.pdflachenmeier--rehm---comparative-risk-assessment-of-alcohol-tobacco-cannabis-and-other-illicit-drugs-using-the-margin-of-exposure-approach.pdf (369 kB)

Laatste nieuws