NL EN
DONEER NU!

Nieuw accijnsstelsel in het Verenigd Koninkrijk

5 juni 2023

Per 1 augustus krijgt de Britse consument te maken met een nieuwe stelsel om alcoholhoudende dranken te belasten. In het algemeen zal de accijns hoger zijn naarmate de drank meer alcohol bevat.

Verder wordt de kortingsregeling voor kleine producenten ruimer. Niet alleen kleine bierbrouwers maar ook producenten van alle alcoholhoudende dranken tot 8,4% alcohol zullen er onder gaan vallen.

Vanaf 1 augustus komt er daarnaast een nieuwe accijnsverlaging voor dranken onder de 8,5% alcohol als ze worden verkocht in de horeca. De 'tapkorting' betekent een 9,2% lagere accijns voor bier en cider en een 23% lagere accijns voor wijnen, gedistilleerde dranken en andere gefermenteerde producten.

De btw-heffing op alcoholhoudende dranken blijft ongewijzigd.

Het nieuwe accijnsstelsel voor alcohol zal ook in Noord-Ierland worden toegepast.

Het Office for Budget Responsibility (OBR) schat dat de accijnzen op alcohol in 2023/2024 £13,1 miljard zullen opbrengen, oplopend tot £15,8 miljard in 2027/28. Aangezien het nieuwe alcoholaccijnsstelsel op 1 augustus 2023 wordt ingevoerd, is in deze prognose de omzet onder beide systemen voor 2023/24 meegenomen.

De accijnstarieven zullen jaar na jaar worden verhoogd met de inflatie. Dit gebeurt meestal op 1 februari en wordt gebaseerd op de detailhandelsprijsinflatie (RPI) van september het jaar ervoor. Dit proces staat bekend als 'uprating'.

Bron: commonslibrary.parliament.uk.

Nieuw accijnsstelsel in het Verenigd Koninkrijk

Laatste nieuws