NL EN
DONEER NU!

PvdA zal initiatiefwetsvoorstel Voordewind 'vooralsnog' niet steunen

12 maart 2016

Vandaag werd bij Argos een radiodebat gevoerd naar aanleiding van het feit dat de Rechtbank Den Haag deze week heeft vastgesteld dat de supermarktbranche een kartel heeft gevormd en het bewezen effectieve leeftijdscontrolesysteem Ageviewers bewust buiten de deur heeft gehouden. In reactie daarop heeft Joël Voordewind aangegeven te komen met een initiatiefwetsvoorstel dat ertoe strekt alcohol- en tabaksverstrekkers te verplichten bewezen effectieve leeftijdscontrolesystemen te gebruiken. Tijdens het debat gaf PvdA-Kamerlid Marith Volp aan het initiatiefwetsvoorstel vooralsnog niet te steunen.

Volp gaf wel aan de rechterlijke uitspraak inzake Ageviewers positief te vinden. Volp: "De supermarkten moeten zich aan de wet houden en Ageviewers is één van de manieren waarop ze dat kunnen doen." Maar zij gaf ook aan het naïef te vinden om te denken dat aanvaarding van het initiatiefwetsvoorstel van Voordewind het probleem gaat oplossen. Volp: "De Drank- en Horecawet is pas twee jaar geleden aangepast. Er zijn positieve signalen. Maar er is méér nodig. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat gebeurt onvoldoende. Bijvoorbeeld ouders die zich onvoldoende conformeren aan de wet. Maar ook gemeenten moeten hun taken beter doen. Die hebben soms nog geen Preventie- en Handhavingsplan en sommige staan zelfs blurring toe."

De woordvoerder van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn heeft Argos laten weten dat ook Van Rijn niet voornemens is om verkopers van alcohol te gaan voorschrijven hoe ze zich aan de wet moeten houden, ook al sluit de staatssecretaris verscherpte maatregelen niet uit.

Bron: radio1.nl.

Laatste nieuws