NL EN
DONEER NU!

Kamerleden dienen drie moties in over alcoholbeleid tijdens leefstijlpreventiedebat

8 maart 2023

Vandaag is in de plenaire zaal van de Tweede Kamer gedebatteerd over leefstijlpreventie. Tijdens dit debat zijn 3 moties over alcoholbeleid ingediend.

Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Liane den Haan (Fractie Den Haan) vragen in een motie de regering een algemeen reclameverbod voor alcoholhoudende dranken in te stellen.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen geeft aan dat hij alcoholreclame zal gaan monitoren. De uitkomsten daarvan zal hij gebruiken om verdere interventies uit te werken. Een algemeen verbod is niet waar hij nu aan denkt. Hij wil wel dat er paal en perk wordt gesteld aan reclame op sociale media gericht op jongeren. Hij ontraadt de motie.

Rudmer Heerema (VVD) vraagt in een motie aan Van Ooijen hoe hij denkt de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord op het terrein van problematisch alcoholgebruik te halen, nu de Alcoholtafel is opgeheven.
Van Ooijen laat het oordeel over deze motie aan de Tweede Kamer.

Mohammed Mohandis (Partij van de Arbeid) en Anne Kuik (Christen Democratisch Appel) vragen de regering om een verbod op uitgesteld betalen van online bestelde alcoholhoudende dranken.
Van Ooijen zegt dat dit onderwerp een "ingewikkelde doorn is in zijn oog" en laat het oordeel over de motie aan de Kamer.

Laatste nieuws