NL EN
DONEER NU!

Aantal horecazaken in het afgelopen jaar gestegen

16 januari 2020

Het aantal horecazaken blijft toenemen en de omzet in de horeca is het afgelopen jaar gegroeid met 3,5%. De omzet per bedrijf is amper gestegen. Dat meldde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aan het begin van de vakbeurs Horecava.

Het aantal horecabedrijven steeg met 2,3% naar 42.770. Er kwamen vooral veel hotels bij (+7%), terwijl het aantal cafés daalde (-1,7%). De omzet van de horeca ging van 22,7 naar 23,5 miljard euro.

Volgens Datlinq en LocalFocus, die ook met cijfers kwamen, zie je in de categorie eet- en drinkgelegenheden vooral een groei van koffietentjes, afhaal- en bezorg-restaurants en gezonde to-go-zaakjes die gerechten bieden als sushi en salade.

De groei is deels te verklaren door het feit dat mensen vaker buiten de deur gaan eten. Maar er is ook het aspect van winkelleegstand. Steeds vaker zien met name gemeentebesturen en vastgoedontwikkelaars horeca als oplossing van de leegstand in de binnensteden.

Martijn de Bruin van Datlinq noemt nog enkele andere oorzaken: “Er zijn veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen nu bij een broodjeszaak hun lunch gaan halen. Daarnaast is het aantal zzp’ers de afgelopen jaren fors toegenomen. Velen daarvan beginnen horecagelegenheden zoals coffeebars en lunchrooms.”

Bronnen: nos.nl, outofhome-shops.nl en bndestem.nl.

Laatste nieuws