NL EN
DONEER NU!

Amerikaanse drank- en drugscultuur zet Nederlandse Orde van Advocaten aan het denken

1 september 2017

Amerikaanse drank- en drugscultuur zet Nederlandse Orde van Advocaten aan het denken In juli verscheen in The New York Times een artikel waarin de ex-vrouw van een Amerikaanse topadvocaat de geschiedenis van diens drank- en drugsverslaving beschrijft. Rode draad in het verhaal is dat haar ex-man geen uitzondering was.

Het doorbreken van de stilte is vooral het gevolg van een groot onderzoek dat de Amerikaanse orde van advocaten, de American Bar Association (ABA), vorig jaar heeft gedaan onder 13.000 advocaten. Daaruit bleek dat 21% van de advocaten zichzelf beschouwt als probleemdrinker. Ook bij depressie, angst en stress scoort de beroepsgroep zwaar bovengemiddeld. Het onderzoek heeft de ABA aangezet tot actie. Halverwege augustus heeft de National Task Force on Lawyer Well Being een rapport gepubliceerd, met als conclusie dat de huidige situatie niet verenigbaar is met het uitgangspunt dat de advocatuur een gezonde beroepsgroep is die een goede toekomst heeft.

Of de Nederlandse advocatuur minder last heeft van verslavingsproblemen dan de Amerikaanse is niet duidelijk. Het probleem is dat de cijfers in Nederland over drank- en drugsgebruik bij advocaten ontbreken. Een bescheiden indicatie levert arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. Uit Movirs administratie blijkt dat psychische aandoeningen zoals burn-out en depressie bij advocaten de belangrijkste oorzaak zijn van arbeidsongeschiktheid. De Nederlandse Orde van Advocaten is niet helemaal gerust op de Nederlandse situatie en doet al enige tijd onderzoek naar het instellen van een vertrouwenspersoon waar advocaten terecht kunnen met psychische problemen of verslaving. De Orde haakt daarmee in op de al langer lopende discussie in Nederland over de risico's op een burn-out. Maar ook de Amerikaanse cijfers spelen mee, zegt een woordvoerder.

Bron: fd.nl.

Laatste nieuws