NL EN
DONEER NU!

Alcoholbranche wil af van series waarin ‘zuipen de norm is’

31 juli 2013

Alcoholbranche wil af van series waarin ‘zuipen de norm is’ RTL5 komt eind augustus met een nieuwe serie Oh oh Cherso. De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) roept RTL namens de alcoholbranche op om te stoppen met dit soort programma’s waarin ‘zuipen de norm is’.

STIVA-directeur Peter de Wolf: "De afgelopen jaren hebben overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, ouders en jongeren zelf zich ingespannen om de jeugd op een verantwoorde manier met alcohol om te laten gaan. Een programma als Oh oh Cherso werkt contraproductief op al die inspanningen en de positieve resultaten die zij hebben opgeleverd."

Op dit moment wordt vanuit de alcoholbranche nagedacht over hoe zij commercieel met dit soort programma’s omgaat. De Wolf: "Er bestaat een goede mogelijkheid dat de alcoholbranche er vanaf 1 januari 2014 voor kiest om niet meer te adverteren rond dit soort televisieprogramma’s."

Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is het stoppen met adverteren rond enkele zuipprogramma's onvoldoende. "Als ze werkelijk iets aan het alcoholmisbruik door jongeren willen doen, dan zullen ze veel drastischer maatregelen moeten nemen op het gebied van reclamebeperking en het sponsoren van evenementen. Dit is een druppel op een gloeiende plaat."
Avalon de Bruijn van STAP wijst erop dat de alcoholbranche een aanzienlijk deel van haar omzet uit excessief drinken haalt.

Bron: stiva.nl.

Laatste nieuws