NL EN
DONEER NU!

7 op de 10 Britten steunt gezondheidswaarschuwingen op alcoholhoudende dranken

11 juli 2023

Uit nieuw onderzoek van de Alcohol Health Alliance (AHA) blijkt dat de meerderheid van de volwassenen in Groot-Brittannië eventuele regeringsplannen zou steunen om voedingsinformatie en gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten verplicht te stellen.

Een peiling van YouGov enquêteerde 12.000 volwassenen en vroeg wat volgens hen wettelijke vereisten zouden moeten zijn voor alcoholetiketten.

De resultaten:
• 76% van de mensen vindt dat het aantal eenheden in een fles alcoholhoudende drank moet worden aangegeven.
• 56% van de mensen vindt dat er een zwangerschapswaarschuwing moet worden opgenomen
• 51% van de mensen vindt dat voedingsinformatie zoals calorieën en suiker moet worden opgenomen

Volgens de huidige wet moet op alle voedingsmiddelen en niet-alcoholhoudende dranken voedingswaarde-informatie staan, maar alcoholproducten zijn vrijgesteld. Daarop hoeft alleen de inhoud, het alcoholgehalte en veelvoorkomende allergenen weergegeven te worden.

Uit de YouGov-enquête bleek ook dat meer dan de helft van de respondenten voorstander is van een verbod op alcoholreclame in het openbaar, op tv en online, waarbij 60% van mening is dat alcoholdisplays en -promoties in winkels alleen zichtbaar mogen zijn voor degenen die van plan zijn om rond te snuffelen of alcohol te kopen.

70% van de mensen steunt ook de bescherming van het overheidsbeleid tegen de invloed van de alcoholindustrie en haar vertegenwoordigers.

Het onderzoeksrapport komt op het moment dat een groep gezondheidsfondsen en -organisaties een nieuw partijoverstijgend manifest aan het Parlement aanbieden. Daarin wordt de regering opgeroepen zich te committeren aan een op feiten gebaseerde strategie om de groeiende volksgezondheidscrisis veroorzaakt door alcohol aan te pakken.

Bron: ahauk.org.

pouring-over-public-opinion-alcohol-policies-in-the-uk-final.pdfpouring-over-public-opinion-alcohol-policies-in-the-uk-final.pdf (2,33 MB)

Laatste nieuws