NL EN
DONEER NU!

EU Cultuur- en Mediaraad bespreekt AVMSD

21 juni 2017

EU Cultuur- en Mediaraad bespreekt AVMSD Eind mei 2017 hebben de EU bewindspersonen verantwoordelijk voor het Mediabeleid gesproken over het Commissie-voorstel tot aanpassing van de richtlijn Audiovisuele Mediadiensten. Zij hebben gezamenlijk een onderhandelingsmandaat geformuleerd.

Een belangrijke wijziging die de Raad van Ministers wil is een uitbreiding van de reikwijdte van de richtlijn door een ruimere definitie van video sharing platforms (onder meer uitbreiding naar social media) en het opleggen van regels voor reclameboodschappen aan deze platforms.
Verder spreken de ministers in meerderheid hun steun uit voor zelf- en coregulering van kidsmarketing en alcoholreclame, maar is één van de voorstellen nu om de Lidstaten de zelfregulering te laten monitoren en evalueren. Ook moeten de Lidstaten sancties kunnen opleggen aan de zelfreguleringsorganisaties.
Een andere belangrijke wijziging van het Commissievoorstel die de ministers willen is dat het verbod op sponsoring en product-placement bij kinderprogramma’s wordt uitgebreid naar "programma’s die wat de inhoud betreft voornamelijk op kinderen gericht zijn".

Bronnen: rijksoverheid.nl en isba.org.uk.

Laatste nieuws