NL EN
DONEER NU!

Alcohol maakt je niet alleen agressiever, maar ook behulpzamer (en bemoeizuchtiger?)

29 februari 2016

Alcohol maakt je niet alleen agressiever, maar ook behulpzamer (en bemoeizuchtiger?) Met een paar glazen alcohol op schiet je een onbekende sneller te hulp dan als je nuchter bent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Door alcohol reageren mensen impulsiever en wordt iemand helpen als iedereen staat te kijken ook nét iets makkelijker.

Het team van hoogleraar psychologie Paul van Lange deed onderzoek in verschillende kroegen in Amsterdam. Bierdrinkers moesten daar blazen en een vragenlijst invullen. Op een gegeven moment lieten de onderzoekers expres twintig blaastestbuisjes vallen. Dat was de grote test: schieten mensen met wat bier in hun mik dan eerder te hulp? Ja dus. Mensen die twee tot zes glazen alcohol gedronken hadden, hielpen sneller bij het oprapen

Maar er is een kanttekening. Lector Verslaving Rob Bovens van hogeschool Windesheim wijst op de conflicten die kunnen ontstaan als iemand onder invloed van alcohol bemoeizuchtig wordt. "Als je gedronken hebt onderschat je mogelijke gevaren en vallen barrières weg. Als je aangeschoten bent en je mengt je in een ruzie, dan kan dat de situatie verergeren." Van Lange herkent de risico's, maar denkt dat die wel meevallen.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl