NL EN
DONEER NU!

Twentse jongeren ‘oefenen’ voor Lloret

16 juli 2019

Twentse jongeren ‘oefenen’ voor Lloret De zomervakantie is begonnen en dat betekent dat in Twente groepjes jongeren hun tent opzetten in een weiland om hun vrijheid zonder ouderlijk toezicht te vieren. Overdag hangen ze in en om de tent, ’s avonds zoeken ze elkaar op en geven ze feesten.

"Het is een nieuw fenomeen dat zich sinds een jaar of vier vijf ‘razendsnel’ uitbreidt", zegt Nico Hesselink, handhaver bij de gemeenten Tubbergen en Dinkelland. Dit jaar kamperen in beide gemeenten zo’n negentig groepen jongeren. Vorig jaar ging hij systematisch alle groepen af, ter controle. "Bijna overal vonden we alcohol, ook bij de groepen met kinderen van 12."

De gemeente kan niet altijd gelijk een bekeuring uitschrijven als ze worden betrapt. Hesselink: "Wanneer ze op eigen terrein staan, is dat lastig." De convenantbepaling dat jongeren onder de 18 jaar beloven geen alcohol te drinken is voor sommige ouders en hun kinderen meer een advies dan een keiharde afspraak.

Dit jaar heeft de gemeente Tubbergen het over een andere boeg gegooid. De jongeren, hun ouders en de grondeigenaar moeten van tevoren een convenant tekenen dat strenger is dan andere jaren. Wie wordt gepakt met alcohol krijgt een bekeuring. Feestjes mogen, maar de jongeren mogen niet meer gasten uitnodigen bij hun tent dan hun eigen groep groot is. En misschien wel de grootste troef: per kampeergroep moeten twee ouders zich opgeven als aanspreekpunt.

Het loopt beter dit jaar, zegt burgemeester Wilmien Haverkamp van gemeente Tubbergen. "We hebben tot nu toe pas één groep die overlast gaf naar huis moeten sturen."

Bronnen: tubantia.nl en volkskrant.nl.

Laatste nieuws