NL EN
DONEER NU!

Geen Massai-bier in Wereldwinkel door strengere drankwet

20 december 2013

Geen Massai-bier in Wereldwinkel door strengere drankwet Al jarenlang verkopen Wereldwinkels 'eerlijke' wijn uit Chili en Zuid-Afrika en Mongozobier van de Massai uit Kenia en Tanzania. Door een aanscherping van de Drank- en Horecawet mag dat niet meer. Alle winkels die zwak-alcoholhoudende drank verkopen, moeten een levensmiddelenafdeling hebben van ten minste 15 vierkante meter met een 'gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren'.

Zoveel levensmiddelen verkoopt een Wereldwinkel niet. 'De nieuwe regel geldt sinds begin 2013, maar we kwamen er pas achter nadat een handhaver een winkel had aangesproken', zegt Huub Jansen, directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

Vergeefs vroegen de ideële cadeauwinkels bij VWS om een uitzondering. Van Rijn heeft begrip voor het verzoek, schreef hij in november aan de Tweede Kamer, maar hij vreest voor een 'onwenselijk precedent': 'Voor deze winkels gelden dezelfde regels als voor andere winkels.' Hij wil ook geen uitzondering maken voor VVV-kantoren met streekbier op het schap.

Bron: volkskrant.nl.

STAP steunt de Staatssecretaris die geen uitzonderingsregel wil voor ideële cadeauwinkels. STAP streeft naar beperking van het aantal verkooppunten en niet naar uitbreiding daarvan. Minder alcohol = minder verkooppunten.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl