NL EN
DONEER NU!

Ex-topman Heineken: bieraccijns “doorgeschoten”, verhoging alcoholleeftijd “overhaast”

5 april 2014

Ex-topman van Heineken Philip de Ridder maakt zich kwaad over de accijnsverhogingen op alcohol van de afgelopen jaren. "In de prijs van een kratje bier van 12 euro zit 5 euro aan accijns en belastingen. Dat is volstrekt doorgeschoten", zegt De Ridder zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol van 16 jaar naar 18 jaar was wat De Ridder betreft een "overhaaste actie". "Eindelijk begon de grens van 16 jaar te werken en begon de samenleving het te accepteren. De stap naar 18 jaar is veel te snel genomen, daar hadden we een paar jaar mee moeten wachten."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, zet de nodige vraagtekens bij hetgeen De Ridder in dit interview zegt.
"De Ridder vindt de accijnzen doorgeschoten. Ik vind dat Heineken en de andere brouwers zijn doorgeschoten in het prijsstunten. Regelmatig zie je kratjes bier voor minder dan € 10. En dat is onverantwoord, want we weten: hoe goedkoper de drank, hoe meer die zal worden gekocht en gedronken door jongeren en probleemdrinkers."

Van Dalen verder: "STAP vindt de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar een bijzonder verstandige maatregel. Er is 15 jaar over gesproken, de eerste was minister Els Borst. We hadden veel problemen kunnen voorkomen als de maatregel toen was ingevoerd. Nu nóg een paar jaar wachten was echt nergens voor nodig."

Bron eerste twee alinea's: bnr.nl.

Laatste nieuws