NL EN
DONEER NU!

Accijnzen op alcoholhoudende dranken ruim 8% omhoog

27 oktober 2023

De Tweede Kamer heeft afgelopen nacht ingestemd met een amendement van de Kamerleden Silvio Erkens van de VVD en Chris Stoffer van de SGP om de accijnzen op alcoholhoudende dranken per 1 januari 2024 niet met 16,2%, maar met circa 8,4% te verhogen. De dekking wordt gevonden in verhoging van de accijns op tabak en de kansspelbelasting.

Voorts heeft de Kamer ingestemd met een motie van beide genoemde Kamerleden en het Kamerlid Derk Jan Eppink, waarin de regering gevraagd wordt te monitoren wat de effecten zijn van de accijnsverhoging op de grensoverschrijdende aankopen van alcohol en andere producten door Nederlandse consumenten. Ook willen zij weten wat het effect is voor de lokale middenstand in de grensregio’s en wat de opbrengsten zijn ten opzichte van de ramingen.

1 januari a.s. zal er meer veranderen. Vanaf dan zal de heffing van de accijns op bier gekoppeld worden aan het alcoholgehalte. Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger de accijns. Nu hangt het tarief van de bieraccijns af van het extractgehalte van het bier. Met deze verandering hebben de Tweede en de Eerste Kamer al in 2021 ingestemd. Besloten is toen de inwerkingtreding uit te stellen tot 2024. Ook wordt per 1 januari 2024 een soort minimumtarief voor de bieraccijns van €26,13 ingevoerd.
E.e.a. betekent dat er bij bier op macroniveau een verhoging komt van de accijns met zo'n 8%, maar dat de hoogte van het accijnstarief voor de verschillende soorten bieren sterk uiteen zal lopen, afhankelijk van het alcoholgehalte. Daarnaast is het zo dat kleine brouwers van bieren met 3,5% alcohol en hoger, hun korting van 7,5% op de tarieven houden.

De tarieven worden per 1 januari als volgt:

Accijnzen op alcoholhoudende dranken ruim 8% omhoog

Laatste nieuws