NL EN
DONEER NU!

Ambtelijk advies: indexeer jaarlijks accijns alcoholhoudende dranken

12 februari 2024

De Rijksoverheid heeft een interdepartementale werkgroep gevraagd om een rapport samen te stellen met bouwstenen voor een eenvoudiger belastingstelsel. In het rapport wordt ingegaan op verhoging van de accijnzen op alcoholhoudende dranken en alternatieve beleidsopties.

Alcoholhoudende dranken worden in ons land – net als in de meeste andere landen - belast met accijns, waarbij het accijnsbedrag per 1 januari 2024 is verhoogd. De laatste verhoging daarvóór vond plaats in 2014. Hierdoor is de accijnsdruk in reële prijzen de afgelopen jaren dus fors afgenomen.

Het rapport stelt dat in het licht van het realiseren van de doelstellingen van het Nationale Preventieakkoord het verder verhogen van de accijns in de komende jaren voor de hand ligt. Daarbij leidt het substantieel verhogen van de prijs tot verlaagde alcoholconsumptie en minder alcoholgerelateerde schade. Dit geldt vooral voor minderjarigen omdat zij prijsgevoeliger zijn en voor jongvolwassenen en zware drinkers omdat zij de grootste hoeveelheid alcohol nuttigen.

Wel moet volgens het rapport rekening worden gehouden met grenseffecten die deels mitigerend kunnen werken, zoals een mogelijke toename in aankopen van alcoholhoudende dranken over de grens.

Het rapport beveelt jaarlijkse indexatie aan van de accijns op alcoholhoudende dranken. Dat levert structureel 138 miljoen euro per jaar op.

Opgemerkt wordt dat ook buiten de fiscaliteit er kansrijke beleidsopties denkbaar zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een algeheel marketingverbod kan leiden tot een afname van de alcoholconsumptie met 4% en het beperken van de verkoop van dranken met meer dan 6% alcohol tot slijterijen tot een afname van de alcoholconsumptie met 8,9%.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert bovendien om maatregelen te nemen om rijden onder invloed (van alcohol) tegen te gaan, toegang tot screening te bevorderen, vroegtijdig opsporen van alcoholproblematiek en korte interventies en behandeling. Het vermelden van productinformatie (ingrediënten en voedingswaarde) en gezondheidswaarschuwingen op etiketten van alcoholhoudende drank kan daarnaast bijdragen aan meer bewustwording over alcoholschade én alcoholconsumptie verminderen.

Bron: rijksoverheid.nl.

belastingen-in-maatschappelijk-perspectief_bouwstenen-voor-een-beter-belastingstelsel.pdfbelastingen-in-maatschappelijk-perspectief_bouwstenen-voor-een-beter-belastingstelsel.pdf (6,58 MB)

Laatste nieuws