NL EN
DONEER NU!

Alcohol verhoogt risico op kanker

8 april 2011

Ongeveer 10% van de gevallen van kanker bij mannen en 1 op 33 gevallen bij vrouwen kunnen in verband worden gebracht met alcoholgebruik.
Dat zeggen Britse wetenschappers van de Cancer Epidemiology Unit van de universiteit van Oxford. Van alle gevallen van kanker doet 40 tot 98% zich voor bij mensen die meer drinken dan de aanbevolen hoeveelheid van maximaal twee glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen, aldus de onderzoekers. De publicatie is opgenomen in British Medical Journal.

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens van het European Prospective Investigation of Cancer (EPIC). De data waren afkomstig uit Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Griekenland, Duitsland en Denemarken. In de EPIC-studie wordt de relatie tussen het voedselgebruik en het risico op kanker onderzocht. In het onderzoek worden gegevens van meer dan 500.000 mensen betrokken.

Alcohol verhoogt het risico op mond-, keel-, darm-, lever- en borstkanker. Wanneer alcohol wordt afgebroken wordt een chemische stof aangemaakt die schade kan toebrengen aan het DNA, waardoor het risico op kanker groter wordt. Dat effect treedt volgens de onderzoekers op bij elke vorm van alcoholgebruik, ook bij het gebruik van kleine hoeveelheden.

KWF Kankerbestrijding vindt het belangrijk dat in Nederland meer en betere maatregelen worden getroffen om overmatig alcoholgebruik terug te dringen om meer kankerpatiënten in de toekomst te voorkomen.

Lees verder op KWF Kankerbestrijding .
Het originele bericht van 8 april 2011 van Oxfort University vindt u hier

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl