NL EN
DONEER NU!

CBR introduceert nieuwe cursussen tegen rijden onder invloed en hard rijden

8 maart 2023

Vanaf volgende maand kan het CBR bestuurders een nieuw soort cursus opleggen als ze betrapt worden voor rijden onder invloed en hard rijden. Zowel de Educatieve Maatregel Drugs als de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag worden aan de bestaande lijst aan cursussen toegevoegd.

De Educatieve Maatregel Drugs wordt opgelegd bij rijden onder invloed van drugs.

De Lichte Educatieve Maatregel Gedrag is voor uitzonderlijk hard rijden buiten de bebouwde kom. De cursus is bedoeld voor snelheidsduivels die voor het eerst worden aangehouden. Bij een snelheidsoverschrijding van 50 kilometer per uur kan de verplichte cursus worden opgelegd. Voor rijden bij wegwerkzaamheden en voor scooterrijders ligt de grens op 30 kilometer per uur.

Tijdens een cursus moeten de overtreders meerdere dagdelen met een docent en lotgenoten in gesprek. De deelnamekosten zijn voor eigen rekening en liggen, afhankelijk van het soort cursus, tussen de € 691 en € 1.285.

In totaal verwacht het CBR meer dan 9.000 cursisten die zich - verplicht - zullen melden voor de nieuwe cursussen. En dat heeft alles te maken met het veranderende rijgedrag van de Nederlander, aldus Pechtold. "De cijfers liegen er niet om. Als je op een weekendavond de auto instapt, wordt één op de veertig auto's om je heen bestuurd door iemand onder invloed."

Bronnen: bnr.nl en ad.nl.

Laatste nieuws