NL EN
DONEER NU!

Coronatoegangsbewijs mag blijven, is niet discriminerend of onwettig

6 oktober 2021

Coronatoegangsbewijs mag blijven, is niet discriminerend of onwettig Het vragen naar een coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca is niet onrechtmatig en kan doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De voorzieningenrechter deed uitspraak in een kort geding dat door advocaat Bart Maes was aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Maes voerde aan dat de controle met behulp van QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" is. De maatregel is volgens hem in strijd met internationale verdragen en met de Grondwet. Volgens Maes is er helemaal geen reden meer voor coronamaatregelen. Hij wilde dat het vragen naar een coronatoegangsbewijs zou worden opgeschort tot er in een bodemprocedure uitspraak wordt gedaan, maar de rechter ging daar niet in mee.

Volgens de rechter is het uitgangspunt dat de rechterlijke macht zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van nieuwe maatregelen. Alleen als de overheid niet in redelijkheid voor bepaald beleid heeft kunnen kiezen of als er geen wettelijke grondslag is, kan de rechter ingrijpen. En dat is hier niet het geval, zo luidt het oordeel. Bij eerdere vergelijkbare rechtszaken tegen het coronabeleid was het oordeel hetzelfde.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws