NL EN
DONEER NU!

Effect bier met en zonder alcohol op de hersenen

29 november 2018

Wageningse onderzoekers verdiepten zich - als eerste ter wereld - in de vraag wat er nu precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend versus alcoholvrij bier. "Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen", aldus een van de onderzoekers, dr. Paul Smeets.

Aan de studie deden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken mee. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of koolzuurhoudend water te drinken. De deelnemers wisten niet dat ze soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen van de mannen vast.

Wat bleek? Bij het raken van de tong reageerden de beloningsgebieden in hersenen van de mannen ongeveer hetzelfde bij bier met en zonder alcohol. Na het doorslikken van het bier waren er tussen bier met en zonder alcohol wel verschillen in smaakgerelateerde hersengebieden. Dit lijkt te wijten te zijn aan sensorische stimulatie door alcohol in plaats van aan beloningsverwerking.

P.A.M. Smeets & C. de Graaf. Brain responses to anticipation and consumption of beer with and without alcohol, Chemical Senses. https://academic.oup.com/chemse/advance-article-abstract/doi/10.1093/chemse/bjy071/5179918

Bron: denoordoostpolder.nl.

NRC Checkt heeft de berichtgeving over deze studie, namelijk dat hersenen het verschil niet merken tussen bier met of zonder alcohol, gecheckt en geconcludeerd dat die onwaar was.

Laatste nieuws