NL EN
DONEER NU!

Studenten blowden tijdens 1ste lockdown vaker en dronken minder alcohol

27 januari 2022

Studenten zijn minder gaan drinken tijdens de 1ste lockdown, het tabaksgebruik is ongeveer gelijk gebleven en het gebruik van cannabis is zelfs licht gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Kirsten van Hooijdonk en collega’s dat gepubliceerd is in the International Journal of Environmental Research and Public Health.

Het onderzoek is uitgevoerd in het voorjaar van 2020. Studenten van zes Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen kregen vragen over roken, binge-drinken (in dit onderzoek minimaal zes glazen alcohol per gelegenheid) en het gebruik van cannabis.

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage studenten dat wekelijks cannabis rookte was gestegen van gemiddeld 6,7% voor de lockdown naar 8,6% tijdens. Het aantal studenten dat minimaal eens per week tabak gebruikte bleef tijdens de lockdown gelijk aan het percentage van daarvoor (ongeveer 11,5%). Het percentage wekelijkse binge-drinkers daalde van gemiddeld 27,8% naar 13,9%.

Zowel voor als tijdens de coronatijd zagen de onderzoekers dat een bepaalde groep respondenten een hoger risico heeft op wekelijks middelengebruik. Zo hebben mannelijke en uitwonende studenten meer risico, net als studenten die in de bachelorfase zitten. Van Hooijdonk: "Dit zijn factoren die dus niet zozeer beïnvloed lijken te worden door onverwachte stressvolle gebeurtenissen zoals een COVID-19 lockdown, maar stabiel zijn over de tijd."

Andere factoren die het risico op wekelijks binge-drinken, roken en cannabisgebruik verhogen zijn het hebben van minder financiële middelen en het minder nauw naleven van de coronamaatregelen. Ook studenten die depressieve symptomen hebben of niet in Nederland geboren zijn, lijken hoger te scoren op het wekelijkse gebruik van één of twee van de onderzochte middelen.

Hooijdonk, K.J.M. van, Rubio, M., Simons, S.S.H., Noorden, T.H.J. van, Luijten, M., Geurts, S.A.E. & Vink, J.M. Student-, Study- and COVID-19-Related Predictors of Students’ Smoking, Binge Drinking and Cannabis Use before and during the Initial COVID-19 Lockdown in The Netherlands. International Journal of Environmental Research and Public Health 19 (2022) 812. https://doi.org/10.3390/ijerph19020812

Bronnen: voxweb.nl en mdpi.com.

Laatste nieuws