NL EN
DONEER NU!

Dronken plassen in de gracht levensgevaarlijk

31 december 2017

Dronken plassen in de gracht levensgevaarlijk In Nederland verdrinken zo'n 200 mensen per jaar. Een tiende daarvan gebeurt in Amsterdam. En een deel van hen stond 's nachts op de kade te plassen toen ze in het water vielen. Zeker als je alcohol hebt gedronken kan het gevaarlijk zijn. Hoe komt dat?

Forensisch arts van GGD Amsterdam Guido Reijnen noemt daarvoor twee oorzaken. De eerste ligt voor de hand: je valt er makkelijker in als je drank op hebt en kan jezelf in het water ook moeilijker in veiligheid brengen. Als je dronken bent, ben je namelijk ook een beetje motorisch gestoord.

De tweede oorzaak is: mictie syncope, flauwvallen na plassen. Uit eerder onderzoek bleek dat in 60% procent van de gevallen van mictie syncope alcohol in het spel is. Door alcohol zetten de bloedvaten uit. Daardoor stroomt bloed minder makkelijk terug naar het hart en je bloeddruk daalt. Als je dan ook nog gaat plassen, kan het misgaan. Ook staan verlaagt de doorbloeding in het brein. Door die lage bloeddruk raak je duizelig en kan je vallen - en in het water terechtkomen.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws