NL EN
DONEER NU!

Vindicat verliest accreditatie: 'Alcohol speelt nog steeds een grote rol'

11 december 2020

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen hebben besloten om studentenvereniging Vindicat niet te accrediteren voor het lopende collegejaar 2020-2021. Daarmee nemen de onderwijsinstellingen het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties over.

Belangrijkste reden om de accreditatie te weigeren is dat "de maatregelen van de afgelopen jaren nog niet voldoende hebben geleid tot de gewenste cultuurverandering", stelt de commissie. "Het urgentiegevoel om overmatig alcoholgebruik binnen de vereniging aan te pakken lijkt nog te ontbreken. Uit interne enquêtes blijkt dat alcohol nog steeds een grote rol speelt." Kritiek is er ook op het reageren op incidenten. Dat gebeurt volgens de commissie achteraf, in plaats van deze te voorkomen.

"Ik heb wel begrip voor het besluit, gezien de recente incidenten", zegt Vindicat-voorzitter Wessel Giezen. "We zien dit vooral als een aansporing. We gaan als senaat (bestuur, red.) nog meer proberen om dit soort illegale acties te tegen te gaan."

Cisca Wijmenga, rector magnificus van de RUG, zegt in een reactie dat dit toch wel een smet is op het blazoen van Vindicat. "Ze moeten af van die vreselijke drank- en feestcultuur. De senaat had een en ander ook wel wat meer proactief kunnen voorkomen, nu was het wel vaak reactief. Er moeten nog wel wat stappen gezet worden."

Bron: rtvnoord.nl.

Laatste nieuws