NL EN
DONEER NU!

Veel drinken vóór de zwangerschap is slecht voor nageslacht

4 april 2017

Veel drinken vóór de zwangerschap is slecht voor nageslacht Uit dierexperimenteel onderzoek door de Rutgers University blijkt dat veel drinken vóór de zwangerschap kan leiden tot diabetes bij het nageslacht. Het onderzoek zal deze week worden gepresenteerd op de jaarvergadering van de Endocrine Society in Orlando, Florida.

Hoofdonderzoeker professor Dipak Sarkar testte bij ratten hoe alcohol van invloed was op hun nageslacht en ontdekte dat de babyratjes schade ondervonden zelfs als hun moeders geen alcohol kregen tijdens de zwangerschap, maar alleen ervoor. De babyratjes bleken onder meer een verhoogd glucose- en een verlaagd insulineniveau te hebben.

"Deze bevindingen suggereren dat alcoholgebruik voor de zwangerschap een levenslang effect kan hebben op de gezondheid van een kind. Er is genoeg bekend over de leer- en gedragsproblemen die kunnen ontstaan als een zwangere vrouw drinkt, maar wat we nog niet wisten is dat alcoholgebruik vóór de zwangerschap nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van het kind," aldus Sarkar.

Bronnen: welingelichtekringen.nl en endocrine.org.

Laatste nieuws