NL EN
DONEER NU!

Van der Lely en Van Dalen reageren op resultaten onderzoek EénVandaag

3 augustus 2023

Nico van der Lely, eerder kinderarts op de intensive care, en Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, hebben gereageerd op de resultaten van het nieuwe alcoholonderzoek onder de leden van het Opiniepanel van EénVandaag.

Van der Lely heeft ook gemerkt dat het verhogen van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar weinig effect heeft gehad op die leeftijdscategorie. Toch was het volgens hem een belangrijke stap. "Bij ouders is er meer bewustzijn gekomen, er is meer draagvlak voor verandering en 10-, 11- en 12-jarigen zien we niet meer door alcohol in het ziekenhuis terecht komen."

"Eerst een biertje thuis geven is niet goed." Dat keurt Van der Lely stellig af. "Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen waar 'nee' tegen alcohol is gezegd later minder gaan drinken. Elk jaar dat je later start met drinken daalt de kans dat je op latere leeftijd veel alcohol gaat gebruiken. Van der Lely ziet twee belangrijke oplossingen: voorlichting op school en thuis, en minder verkooppunten.

Van der Lely hoopt dat de politiek ingrijpt, maar weet dat het door de val van het kabinet en het reces lang gaat duren. "We zijn bang door de huidige patstelling in Den Haag, want er gebeurt niks komende tijd. En we hebben door Den Haag al capaciteitsproblemen in de zorg."

Wim van Dalen vindt het een goede zaak dat meer mensen weten wat de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik zijn. Hij denkt dat het komt door meer aandacht voor de gevolgen, ook in de media. Verder is de wetenschap duidelijker, zoals over de relatie tussen alcohol en kanker, waarover KWF Kankerbestrijding onlangs bovendien een campagne startte.

Waarom zijn er tot nu toe geen aanvullende maatregelen genomen om het gebruik verder terug te dringen, zoals bij tabak? Van Dalen denkt dat de reden is dat de staatssecretaris er nog niet aan durft te beginnen. Er is veel weerstand vanuit bepaalde politieke partijen en de alcoholproducenten en de supermarkten zijn tegen veel maatregelen.

Van Dalen snapt goed dat het Opiniepanel in meerderheid voor een verbod op alcoholreclame is. De respondenten zijn tegen betutteling en zien de opdringerige alcoholreclames - terecht - als een vorm van betutteling. Hij wil verder dat de accijns op drank in lijn met de inflatie wordt verhoogd. Tot slot vindt hij het belangrijk dat mensen meer geïnformeerd worden over wat alcohol met je lichaam doet. Deze informatie kan bijvoorbeeld op de etiketten van drank worden vermeld.

Bronnen: avrotros.nl en npostart.nl.

Van der Lely en Van Dalen reageren op resultaten onderzoek EénVandaag

Laatste nieuws