NL EN
DONEER NU!

De WHO roept landen op de accijnzen op alcohol en gezoete dranken te verhogen

5 december 2023

De WHO roept landen op de accijnzen op alcohol en gezoete dranken te verhogen De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat wereldwijd de accijnzen op ongezonde producten zoals alcohol en gezoete dranken over het algemeen laag zijn.

Uit de studie blijkt dat de meerderheid van de landen het accijnsinstrument niet gebruikt om gezonder gedrag te stimuleren. Om landen te helpen heeft de WHO daarom een technische handleiding uitgebracht over het alcoholaccijnsbeleid.

Wereldwijd sterven jaarlijks ruim 10 miljoen mensen door alcoholgebruik en een ongezond voedingspatroon. Accijnzen op alcoholhoudende en gezoete dranken kunnen deze sterfgevallen terugdringen.

Minstens 148 landen kennen accijnzen op alcoholhoudende dranken. Maar wijn is in ten minste 22 van die landen vrijgesteld van accijns.

Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat accijnzen die de prijzen van alcoholhoudende dranken met 50% verhogen, in vijftig jaar ruim 21 miljoen sterfgevallen zouden helpen voorkomen en bijna 17 biljoen dollar aan extra inkomsten zouden genereren. Dit komt overeen met de totale overheidsinkomsten van acht van de grootste economieën ter wereld in één jaar.

Landen die de alcoholaccijns hebben verhoogd om de consumptie terug te dringen, hebben het aantal sterfgevallen als gevolg van aan alcoholgerelateerde ziekten zien verminderen. Litouwen bijvoorbeeld verhoogde de inkomsten uit alcoholaccijns van 234 miljoen euro in 2016 naar 323 miljoen euro in 2018 en zag het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen dalen van 23,4 per 100.000 mensen in 2016 naar 18,1 per 100.000 mensen in 2018.

Onderzoek toont aan dat het belasten van alcohol en gezoete dranken het gebruik van deze producten helpt terugdringen en producenten een reden geeft om gezondere producten te maken. Tegelijkertijd helpen accijnzen op deze producten ongelukken en ziekten zoals kanker, diabetes en hartziekten voorkomen.

Conform de verwachting zijn de bierbrouwers tégen de oproep van de WHO om de accijns op alcohol te verhogen. "Opnieuw een heel betuttelend voorstel", reageert Meint Waterlander, directeur van de Nederlandse Brouwers. Volgens hem wordt hiermee iedereen gestraft die zo nu en dan op een verantwoorde manier een biertje drinkt. "En dat is het overgrote deel van de mensen. Richt je nu op de kleine groep waarmee het niet goed gaat, in plaats van de rest te treiteren", stelt de directeur van de koepelorganisatie.

Bronnen: who.int en taxlive.nl.

who-alcohol-tax-policy-and-administration.pdfwho-alcohol-tax-policy-and-administration.pdf (2,25 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl