NL EN
DONEER NU!

Franse absint krijgt EU bescherming als officieel streekproduct

22 oktober 2019

Destilleerder Guy maakte een einde aan het Franse verbod op absint, hét aperitief van 19de-eeuws Frankrijk. Nu heeft het bedrijf na lang gelobby een nieuwe mijlpaal bereikt: 'Absinthe de Pontarlier' wordt een officieel streekproduct. Het krijgt een zogeheten Indication Géographique Protégée.

Als officieel erkend streekproduct wordt 'Absinthe de Pontarlier' door de EU beschermd. Voortaan mogen alleen absintstokers die het juiste, traditionele procedé volgen 'Absinthe de Pontarlier' op hun etiket zetten.

In Nederland is het verbod op absint in 2004 ingetrokken. Herziening van het verbod was nodig na een verloren strafzaak tegen een Amsterdamse slijter die absint verkocht.

De achtergrond van het uit 1909 stammende Nederlandse absintverbod was dat absint, althans de originele absint, uitermate schadelijk is voor de gezondheid, vanwege het hoge alcoholgehalte en de aanwezigheid van diverse stoffen, zoals alsem (werkzame bestanddeel thujon), kopersulfaat, anilinegroen en soms ook loodsuiker. De Absintwet bleek in 2004 niet meer nodig omdat er inmiddels Europese regelgeving was (verordening EG nr. 1334/2008) over het maximaal toegestane thujongehalte in levensmiddelen. De andere riskante stoffen, behalve alcohol, werden ook niet meer in de gangbare absintdranken gevonden.

Bron onder meer: volkskrant.nl.

Laatste nieuws