NL EN
DONEER NU!

Nieuw concept Preventieakkoord uitgelekt; over blurren wordt onderhandeld

13 november 2018

Nieuw concept Preventieakkoord uitgelekt; over blurren wordt onderhandeld Het Preventieakkoord is een pakket van bijna 70 pagina's aan maatregelen waarmee staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) en zo'n 50 maatschappelijke organisaties waaronder BOinK, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, Hartstichting en GGZ NL, Nederland gezonder willen krijgen.

Per jaar zorgen roken, alcohol en overgewicht voor 35.000 doden in ons land. En alle ziektes die erdoor veroorzaakt worden kosten ons ook heel veel geld: elk jaar 9 miljard euro, ruim 10% van onze totale zorgkosten.

Wat betreft alcohol staat in het nieuwe concept dat er een einde komt aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. Dus geen aanbiedingen zoals twee kratjes halen, een betalen. Korting geven mag nog wel, maar alleen nog een beetje. Dat meldde de Telegraaf afgelopen weekend al. Bij 80% van de sportclubs mag in 2040 geen alcohol meer worden geschonken als jeugdteams moeten spelen. Aan happy hours en meters bier komt bij die sportclubs helemaal een einde. Over het niet langer gedogen van het wijntje bij de kapper, het zogeheten 'blurren' wordt nog onderhandeld.

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver wilde Blokhuis eigenlijk nog hardere maatregelen. "Hij wilde nog verder gaan. Zo wilde hij ook alcohol flink duurder maken en een suikertaks op frisdrank invoeren. Maar zulke verregaande maatregelen vonden andere regeringspartijen VVD, CDA en D66 te ver gaan."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws