NL EN
DONEER NU!

Zenuwcellen in hersenen ratten beïnvloeden dwangmatig alcoholgebruik

18 augustus 2021

Een kleine groep zenuwcellen in de hersenen bepaalt of een rat alcohol blijft drinken, ook al heeft dat negatieve gevolgen voor dat beestje. Dat is de conclusie van een onderzoek door Esi Domi en collega’s van de Zweedse Linköping Universiteit, verschenen in Science Advances.

Een belangrijk aspect van verslaving is dat een deel van degenen die veel alcohol drinken afhankelijkheid ontwikkelt. Met andere woorden, sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen. De onderzoekers hebben het mechanisme onderzocht achter één van de elementen van verslaving, namelijk de drang om alcohol te blijven gebruiken, ook al heeft dat negatieve gevolgen.

De ratten in de studie leerden dat ze op een hendel konden drukken om een kleine hoeveelheid alcohol te krijgen. Na een periode veranderden de omstandigheden en kregen ze ook een elektrische schok na het indrukken van de hendel. Daarop stopten de meeste ratten met het indrukken van de hendel voor meer alcohol. Maar éénderde van de ratten bleef op de hendel drukken om alcohol te krijgen, alhoewel dat nu samen ging met een elektrische schok.

Vervolgens werden de hersenen van de ratten nader bestudeerd. In de studie die de onderzoeksgroep nu heeft gepubliceerd in Science Advances, beschrijven ze de vondst van een kleine groep zenuwcellen in de centrale amygdala in de hippocampus, PKCδ-positieve zenuwcellen, die voor ongeveer 75% verklaart welke ratten – ondanks de elektrische schok – toch door blijven drinken. Vervolgens ontwikkelden zij een methode om de PKCδ-hersencellen van buitenaf te manipuleren en zelfs uit te schakelen. Daardoor konden de ‘verslaafde’ ratten ineens alcoholconsumptie wel weigeren.

Deze vinding is baanbrekend en kan helpen bij het ontwikkelen van specifieke medicatie tegen alcoholisme.

E. Domi, L. Xu, S. Toivainen, A. Nordeman, F. Gobbo, M. Venniro, Y. Shaham, R.O. Messing, E. Visser, M. C. van den Oever, L. Holm, E. Barbier, E. Augier, M. Heilig, A neural substrate of compulsive alcohol use. Science Advances 7 (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abg9045

Bron: metronieuws.nl, liu.se en sciencemag.org.

Laatste nieuws