NL EN
DONEER NU!

Kritiek op eerste Nijmeegse shotjesbar

29 augustus 2018

Jules Andrik van Café Hanze gaf zijn kroeg een complete metamorfose. Het is een heuse shotjesbar geworden. "Bij shotjesbars ligt de nadruk vaak alleen op de drankjes, en is het er verder donker en een tikje ongezellig. Dat gaan wij helemaal anders doen: ons café krijgt een 80’s thema."

De nieuwe naam Ondersteboven komt van The Upside Down, het parallelle universum uit de serie Stranger Things. "Maar het duidt natuurlijk ook op het shotglaasje ondersteboven gooien en ondersteboven de bar uitlopen", vertelt Jules.

Aan de muur hangt een rad, want shotjes smeken om drankspelletjes.

Er is kritiek. "Die slimme marketing en dat spelelement zijn voor jonge mensen moeilijk te doorzien en te weerstaan", reageert Iriszorg. "Wat je binnenkrijgt is na vier, vijf shots toch onvoorspelbaar en niet bevorderlijk voor je gezondheid, denken wij."

Ook bij Jellinek, instelling voor verslavingszorg, zien ze de andere kant van shotjesbars. "Het gaat vooral om het snel drinken", zegt manager preventie Floor van Bakkum. "Je slaat het in een keer achterover, terwijl er net zoveel alcohol in zit als in een glas bier of wijn, dat mensen over het algemeen in een rustiger tempo opdrinken." Omdat het snel gaat, ligt het risico van bingedrinken op de loer. En wie daaraan gewend raakt, kan verslaafd raken. "Het is niet verboden om drank te schenken op deze manier maar het is niet handig om het te promoten."

Bronnen: indebuurt.nl, gelderlander.nl en ad.nl.

Laatste nieuws