NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik hangt samen met een verhoogd risico op hartziekten

30 maart 2024

Alcoholgebruik hangt samen met een verhoogd risico op hartziekten Op de jaarlijkse studiebijeenkomst van het American College of Cardiology is een lezing gegeven over de resultaten van een recent onderzoek naar het verband tussen alcoholconsumptie en het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van The Permanente Medical Group en Kaiser Permanente Northern California, analyseerde gegevens van meer dan 430.000 volwassenen, waardoor het een van de grootste studies tot nu toe over dit onderwerp is.

De resultaten tonen aan dat vrouwen tot middelbare leeftijd die aangaven 8 of meer alcoholhoudende dranken per week te drinken, significant meer kans hadden op het ontwikkelen van coronaire hartziekten vergeleken met degenen die minder alcohol consumeerden. Het risico bleek significant te zijn bij mannen en vrouwen die incidenteel zwaar dronken (binge drinkers), waarbij overigens het verband tussen alcoholconsumptie en hartziekten vooral sterk was bij vrouwen.

Dr. Jamal Rana, de hoofdauteur van de studie en cardioloog bij The Permanente Medical Group, uitte zijn verbazing over de resultaten en zei: "Voor vrouwen vinden we een consistent hoger risico, zelfs zonder drankmisbruik. Ik had deze resultaten niet verwacht onder de vrouwen in deze jonge leeftijdsgroep omdat we doorgaans een verhoogd risico op hartziekten zien bij oudere vrouwen. Het was absoluut verrassend."

Bron: theweek.in.

Laatste nieuws