NL EN
DONEER NU!

Raad van State oordeelt dat voetbalclub boete moet betalen voor biertje aan jonge testkoper

23 januari 2019

Raad van State oordeelt dat voetbalclub boete moet betalen voor biertje aan jonge testkoper Een Nijmeegse voetbalclub moet toch een boete van 1.360 euro betalen wegens het schenken van een biertje aan een testkoper, zonder eerst de leeftijd vast te stellen. Zo heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld.

Eerder schold de rechtbank Gelderland de boete kwijt. Vooral omdat de burgemeester de naam van de testkoper niet aan de voetbalclub heeft willen meedelen. Die wilde dat niet omdat met de testkoper was afgesproken dat zijn identiteit niet bekend zou worden gemaakt, want dat zou weleens kunnen leiden tot onaanvaardbare pesterijen, aldus de burgemeester.
De burgemeester is dan ook tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland in beroep gegaan.

Hij krijgt nu van de Raad van State gelijk. Gelet op het belang om alcoholgebruik onder minderjarigen tegen te gaan, acht de Afdeling het inzetten van testkopers, zoals in dit geval is geschied, niet in strijd met het proportionaliteitsbeginsel. Evenmin is er in strijd met het subsidiariteitsbeginsel gehandeld.

Volgens de Raad is niet aannemelijk geworden dat de testkoper in dit geval een ontoelaatbare vorm van uitlokking heeft gehanteerd. Gesteld noch gebleken is, dat de testkoper de barvrijwilliger tot andere handelingen heeft gebracht dan die de barman al van plan was te verrichten.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws