NL EN
DONEER NU!

Toename van jonge comadrinkers lijkt gestopt

12 april 2017

Toename van jonge comadrinkers lijkt gestopt Voor het eerst sinds jaren stijgt het aantal jongeren dat zich het ziekenhuis in drinkt niet. In 2016 waren dat er 791, tegen 931 het jaar ervoor: een daling van 15%. Bij 550 van de 791 opgenomen jongeren was er sprake van overmatig alcoholgebruik met een alcoholvergiftiging (intoxicatie) als gevolg. In 2015 werden er nog 713 jongeren opgenomen vanwege een alcoholvergiftiging. Het aantal alcoholvergiftigingen bij minderjarigen is daarmee terug op het niveau van 2014. 

Van de 791 alcoholopnames in ziekenhuizen was 52% jongen en 48% meisje. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 15,5 jaar. Deze verhouding en de gemiddelde leeftijd zijn sinds 2010 nagenoeg gelijk. Er worden wel minder 10- tot 14-jarigen in de ziekenhuizen gepresenteerd.

Uit de registratie blijkt dat de in 2016 opgenomen jongeren een bloedalcoholgehalte hadden van gemiddeld 1,99 promille. Gemiddeld waren de jongeren, net als in voorgaande jaren, drie uur buiten bewustzijn. De meeste jongeren gaven aan sterke drank en likorettes te hebben gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn. 

In de regio's Twente, West-Friesland en Noord-Brabant wordt het meest gedronken, en het minst in Amsterdam-West en Rotterdam-Zuid, waar veel jongeren wonen met een niet-westerse achtergrond.

Van der Lely wijst er wel op dat minder ziekenhuizen gegevens hebben ingeleverd dan in 2015. "Zeker is dat het aantal niet toeneemt, dat is al een hele verandering", zegt hij.

Volgens Van der Lely wordt de omgeving van jongeren strenger. Van de jongeren die in 2016 in een ziekenhuis werden opgenomen als gevolg van alcoholgebruik gaf 56% aan dat hun ouders geen toestemming hadden gegeven om alcohol te drinken. Maar niet alle ouders treden streng op, of zijn op de hoogte van het drinkgedrag van hun kind. Opvallend is dat de meeste jongeren bij hun ziekenhuisopname aangaven dat ze bij iemand thuis dronken zijn geworden. Ze kregen de alcohol vaak via vrienden.

Bronnen: nos.nl, ad.nl en reinierdegraaf.nl.

factsheet-alcoholintoxicaties-2007-tot-en-met-2016.pdffactsheet-alcoholintoxicaties-2007-tot-en-met-2016.pdf (433 kB)

Laatste nieuws