NL EN
DONEER NU!

Ook man met kinderwens moet drank laten staan

5 september 2018

Dat drinken bij vrouwen voor en tijdens een zwangerschap niet goed is voor een kind is inmiddels wel bekend. Maar minder bekend is dat mannen alcohol ook beter kunnen laten staan. Dat doet 85% nu niet, blijkt uit onderzoek van het tv-programma Hoe Bevalt Nederland.

"Het lijkt er niet op dat alcoholgebruik bij mannen leidt tot kinderen met een afwijking”, aldus gynaecoloog Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Wel zeker is dat alcoholgebruik slecht is voor de zaadproductie.

Alcohol onderdrukt de productie van het LH-hormoon, dat de testikels aanstuurt, legt de gynaecoloog uit. "Daarnaast heeft alcohol een toxisch effect. Niet alleen de hoeveelheid zaadcellen neemt door alcohol af, ook de kwaliteit. Dat betekent dus minder gezonde zaadcellen. Helemaal niet drinken is het beste. Maar je hoeft echt niet helemaal als een monnik te leven, hou het op één of twee consumpties per dag. Het probleem is echter dat mannen vaak op vrijdag of zaterdag de week doornemen. En dan gaat het hard. Dat is slecht voor de zaadfabriek, die door veel alcohol wordt stilgelegd."

Uit het onderzoek blijkt ook dat 44% van de vrouwen die zwanger proberen te worden helemaal niet drinkt. Een derde (23%) drinkt af en toe een glaasje. Voor de meeste zwangere vrouwen (88%) is alcohol taboe, 12% drinkt wel.

Bronnen: nos.nl en avropros.nl.

Laatste nieuws