NL EN
DONEER NU!

Alcoholbeleid sportverenigingen onderzocht

25 mei 2018

40% van de sportverenigingen in Nederland heeft een kantine in eigen beheer. In een klein deel van de kantines wordt geen alcohol geschonken (4%). Van de verenigingen die wel alcohol schenken heeft 6% geen alcoholbeleid. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verenigingsmonitor van het Mulier Instituut.

Uit de monitor blijkt dat van de verenigingen met een kantine die wel alcohol schenken slechts 59% als beleid heeft bij alcoholverkoop naar de leeftijd te vragen. 72% heeft als beleid dat aan dronken kantinebezoekers niet wordt geschonken. Opvallend, want leeftijdscontrole en niet-doorschenken aan dronken klanten zijn wettelijk verplicht, op grond van respectievelijk de Drank- en Horecawet en het Wetboek van Strafrecht. Wat ook opvalt is dat 35% van de kantines niet de verplichte huisregels heeft.

62% van de inkomsten van sportverenigingen komt uit contributies. Bij verenigingen met een eigen accommodatie komt de helft van de inkomsten uit de contributie en een kwart uit kantine-inkomsten. 8% komt uit reclame en sponsoring. Aan de uitgavenkant is de accommodatie de grootste kostenpost.

Aan het onderzoek deden 2.000 van de in totaal 28.000 sportverenigingen mee. De onderzoekers noemen dat een representatieve groep.

Bron: mulierinstituut.nl.

Alcoholbeleid sportverenigingen onderzocht

Laatste nieuws