NL EN
DONEER NU!

Daling alcoholgebruik Rusland gestopt

11 juli 2018

Daling alcoholgebruik Rusland gestopt Sinds 2004 daalde de drankconsumptie in Rusland. Die daling is nu gestopt.
Volgens alcoholdeskundige Aleksandr Nemtsov zijn de Russen pas na de Tweede Wereldoorlog veel gaan drinken, daarvoor was Rusland een middenmoter in Europa. Tegenwoordig drinkt de volwassen Rus ongeveer 15 liter pure alcohol.

Volgens Nemtsov onderscheidt Rusland zich doordat sterke dranken (legaal en illegaal) domineren, die giftiger zijn. De gevolgen zijn ernstiger, ook vanwege de onverschillige houding van de Rus ten aanzien van de eigen gezondheid. Het leidt tot meer ongelukken, meer doodslag en zelfmoord en meer scheidingen. Veel mensen overlijden aan alcoholvergiftigingen en het aantal gevallen van alcoholpsychose is hoog.

De Russische regering voert al sinds jaren een strijd tegen het alcoholmisbruik. Volgens Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp wil Vladimir Poetin vooral meer greep krijgen op de zwarte alcoholmarkt om de staatskas te spekken. Buiten cafés mag 's nachts geen alcohol meer worden verkocht en reclame voor alcohol is verboden. De illegale stook werd aan banden gelegd en sinds 2012 zijn de accijnzen fors gestegen en is het verboden drank in grote petflessen te verkopen.

Vorig jaar bedroeg de krimp van de biermarkt 5%. Daar staat volgens Nemtsov een toename van pieken in wodka-verkoop tegenover, bijvoorbeeld rond Kerst en Nieuwjaar. Nemtsov: "Ik vrees voor een stijging van het gebruik."

Bronnen: trouw.nl en foodholland.nl.

Laatste nieuws