NL EN
DONEER NU!

Alcoholstoornis één van de risicofactoren voor dementie op jonge leeftijd

26 december 2023

10 tot 20% van de mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen, heeft genetische aanleg voor dementie. Maar waardoor de ziekte anderen treft is niet bekend. Op de site van JAMA Neurology is een artikel hierover verschenen van Stevie Hendriks en haar collega’s van de Universiteiten van Maastricht en van Exeter. Het hebben van een alcoholstoornis blijkt één van de risicofactoren.

Ten behoeve van het onderzoek werden de gegevens van ruim 350.000 personen onder de 65 jaar uit de UK Biobank nader geanalyseerd. Deze mensen werden gemiddeld 8 tot 12 jaar gevolgd of totdat ze 65 jaar werden. Tijdens de follow-up kregen 485 deelnemers op jonge leeftijd dementie.

De onderzoeken keken naar 39 potentiële risicofactoren die van invloed zouden kunnen zijn op dementie op jonge leeftijd. Het betrof zowel genetische, leefstijl- en omgevingsfactoren.

De grootste risicofactor bleek te zijn ‘orthostatische lage bloeddruk’. In het onderzoek hadden mensen met deze zeldzame vorm van lage bloeddruk een 4x hoger risico op dementie. Andere belangrijke risicofactoren waren het lijden aan een depressie of een gediagnostiseerde alcoholstoornis. De kans op dementie op jonge leeftijd was bovendien hoger bij mensen met genetische aanleg, een tekort aan vitamine-D, ontstekingen, hart- en vaatziekten, hartinfarct, suikerziekte, gehoorverlies, sociale isolatie en deprivatie.

Volgens onderzoeker Hendriks is het hoopvol dat er veel risicofactoren zijn, waar je zelf invloed op hebt, zoals alcoholgebruik en sociale isolatie. "Mensen denken vaak dat dementie op jonge leeftijd iets genetisch is, maar dit onderzoek laat zien dat ook andere factoren invloed hierop hebben. Het is een positieve boodschap dat er dus ook op jonge leeftijd ruimte is om het risico te verminderen."

Hendriks, S., Ranson, J.M., Peetoom, K. et al. Risk Factors for Young-Onset Dementia in the UK Biobank. JAMA Neurology (2023) December 26.
http://doi:10.1001/jamaneurol.2023.4929

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws