NL EN
DONEER NU!

Van roken is de lol allang af, maar drinken is nog steeds de norm

16 juni 2018

Op de site van NRC zijn op 15 juni 2018 de resultaten gepresenteerd van een door Respondenten.nl uitgevoerd onderzoek met als vraag: hoe normaal is alcohol? De data zijn ook gebruikt voor een speciale Alcoholspecial van NRC Weekend van 16 juni 2018 waarin 34 vragen over drank beantwoord worden. Ook bevat deze kranteneditie een lunch-interview met kinderarts Nico van der Lely.

Uit het onderzoek van Respondenten.nl blijkt dat 61% van de volwassen Nederlanders vindt dat er overal in de samenleving te veel gedronken wordt.

Meer dan de helft zegt zich meer bewust te zijn van de gevaren dan een paar jaar geleden. Maar er zijn ook mensen (ongeveer een derde) die vinden dat er te veel 'gezeurd' wordt over alcohol en een kwart vindt dat de gezondheidsrisico’s worden overdreven. Slechts een kwart heeft het idee dat alcohol niet meer zo normaal wordt gevonden en dat alcohol steeds meer wordt uitgebannen uit het sociale leven.

Een wijntje bij de kapper? Niet normaal, vindt 91% van de volwassen Nederlanders. Alcohol in stadions? 61% vindt het niet normaal. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het ook niet oké om te drinken bij een werklunch, bij kinderfeestjes en verjaardagen van kinderen of borrels op de basisschool.

Een glaasje champagne om successen op het werk te vieren, alcohol in het kerstpakket, op vakantie rond lunchtijd alvast een drankje: daarover zijn Nederlanders verdeeld. De helft vindt het prima, de andere helft heeft er moeite mee. Niet vreemd is dat niet-drinkers minder tolerant zijn. Opvallend is dat juist 50-plussers, die gemiddeld meer drinken dan jongeren, gemiddeld vaker afkeurend zijn over alcohol in deze situaties.

De meeste mensen (77%) zitten in een omgeving waarin niet drinken volkomen geaccepteerd is. Hoewel er soms wel druk is om gezellig mee te doen. Vooral jongeren tot 35 krijgen vragen of er wordt aangedrongen als ze niet drinken (32%). Wat mee kan spelen is dat van de 18 tot 34-jarigen maar 6% in een omgeving zit waarin niemand drinkt.

Bronnen: nrc.nl en nrc.nl.

Laatste nieuws