NL EN
DONEER NU!

Blokhuis spreekt zich uit tegen wetsvoorstel Ziengs

3 september 2019

Blokhuis spreekt zich uit tegen wetsvoorstel Ziengs Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft zich tijdens een debat in de Tweede Kamer over het Nationaal Preventieakkoord opnieuw uitgesproken tegen het initiatiefwetsvoorstel van Erik Ziengs dat strekt tot versoepeling van de regels voor verkoop en schenken van alcohol.

In dat wetsvoorstel staat dat horecaexploitanten en slijters straks bij de gemeente een vergunning kunnen aanvragen voor 'nevenactiviteiten'. In de Drank- en Horecawet wordt verder een nieuwe categorie alcoholverstrekkers geïntroduceerd: het gemengd kleinhandelsbedrijf. Dat is een winkel waar - ook met een gemeentelijke vergunning - zwak-alcoholhoudende dranken mogen worden verkocht en geschonken. Het gaat dus om wat ook wel "blurring" of "mengformules" wordt genoemd.

Blokhuis lichtte toe dat hij tegen het wetsvoorstel is omdat het kan leiden tot een toename van het aantal verstrekkingspunten en dat staat op gespannen voet met de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

De staatssecretaris gaf tijdens het Kamerdebat verder toe dat er een gat zit tussen de doelstellingen van het alcoholbeleid in 2040 en de in het Nationaal Preventieakkoord voorgenomen concrete acties. Daarom zal hij de komende jaren tussentijds – in debat met de Tweede Kamer – kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Blokhuis gaf aan "naar de doelen toe te willen groeien".

Laatste nieuws