NL EN
DONEER NU!

Zweedse online alcoholtool effectief

17 mei 2022

In Zweden is onderzoek gedaan naar een nieuwe online interventie bij alcoholgebruik. De online tool is gebaseerd op een wekelijkse monitoring van het alcoholgebruik via de smartphone. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Medicine.

De interventie werd getest bij ruim 1.000 mensen die zelf al aangaven dat ze wilden minderen. Het ging dus om een gemotiveerde groep. De resultaten werden vergeleken met een vergelijkbare controlegroep, ook van ruim 1.000 mensen.

Een belangrijk element van deze nieuwe online tool, in vergelijking met andere tools, is dat de deelnemers berichten krijgen. Iedere zondag krijgen ze bijvoorbeeld de vraag om hun alcoholgebruik van de afgelopen week eens goed tegen het licht te houden. De hoeveelheid alcohol die mensen per dag gebruiken, registreerden ze zelf in de tool.

Uit het onderzoek blijkt dat degenen die toegang hadden tot de digitale tool na 2 en na 4 maanden aangaven minder te drinken dan de groep die geen tool ter beschikking had. Het verschil na 4 maanden was circa 23%. Ook het aantal keren binge drinken was zowel na 2 als na 4 maanden lager in de interventiegroep dan in de controlegroep.

Bendtsen, M., Åsberg, K. & McCambridge, J. Effectiveness of a digital intervention versus alcohol information for online help-seekers in Sweden: a randomised controlled trial. BMC Medicine 20, 176 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02374-5

Bron: springer.com.

Laatste nieuws