NL EN
DONEER NU!

Dronken bestuurder deelscooter vaker gepakt, aantal rijontzeggingen stijgt

5 februari 2023

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet steeds vaker bestuurders van deelscooters op zitting die met te veel alcohol op rondrijden. Zij riskeren een boete, hun rijbewijs kan worden afgepakt en het kan zelfs tot een gevangenisstraf leiden.

Volgens het OM realiseren gebruikers zich vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn. "De risico's zijn groot, dus de straffen zijn ook fors", vertelt officier van justitie Ivy Obadagbonyi.

Verkeersadvocaat Bert Kabel herkent het door het OM geschetste beeld. "De helft van de rijden-onder-invloed-zaken die op dit moment op mijn kantoor binnenkomt, zo'n twee à drie per week, zijn mensen op een deelscooter", vertelt Kabel: "Scooterrijders had ik voorheen bijna nooit."

Ze kloppen bij Kabel aan in de hoop dat hij ervoor kan zorgen dat de rij-ontzegging wordt ingetrokken. "Veel mensen realiseren zich niet hoe groot de gevolgen van het dronken op een deelscooter rijden kunnen zijn. Hun rijbewijs wordt geschorst waardoor ze hun baan dreigen kwijt te raken", aldus Kabel.

De in Nederland actieve deelscooterbedrijven weten ook niet hoe vaak gebruikers beschonken door de politie worden aangehouden. Zij krijgen niet standaard een melding van de politie.De bestuurders over wie melding is gedaan krijgen van het bedrijf een boete van 500 euro.

Felyx, met deelscooters in ruim twintig gemeenten, laat weten dat wanneer de politie melding maakt de gebruiker permanent van de dienst wordt afgesloten. Ook krijgt deze een boete. Het bedrijf probeert te voorkomen dat bestuurders dronken op een scooter stappen. In het weekend na 22.00 uur moeten de gebruikers voordat ze de scooter kunnen ontgrendelen een puzzel maken. De puzzel is voorzien van waarschuwingen over de gevaren van alcohol in het verkeer. Ook worden bestuurders erop gewezen dat het verstandiger is om met het openbaar vervoer of de taxi te reizen als ze alcohol hebben gedronken.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl