NL EN
DONEER NU!

Preventie terug op de politieke agenda

19 oktober 2018

Preventie terug op de politieke agenda Alcohol kan schadelijk zijn, roken is dat zeker en bewegen moet omdat het gezond is: onder aanvoering van ChristenUnie-bewindsman Paul Blokhuis keert de overheid terug als censor van de leefstijl van de bevolking. Preventie van gezondheidsklachten keert met stip terug op de politieke agenda.

Via het Nationaal Preventieakkoord, dat binnenkort gesloten wordt, moet niet alleen roken, maar ook de consumptie van drank, suiker en vet worden ontmoedigd. Blokhuis overlegt daarover al maanden met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportbonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

De afgelopen jaren voerde de VVD de boventoon op VWS en lag het preventiebeleid vrijwel stil. Leefstijl is een keuze, was het motto van Edith Schippers, minister van 2010 tot 2017. Haar staatssecretaris, PvdA’er Martin van Rijn, begon nog het vrijblijvende Nationaal Programma Preventie. Het doel was bijvoorbeeld dat alle schoolkantines ‘gezond’ zouden worden, maar dat bleef steken op eenderde van de scholen.

De ChristenUnie, gevolgd door het CDA, was altijd al de grootste pleitbezorger van wat meer paternalisme in de gezondheidszorg en fietste het preventiebeleid in het regeerakkoord van Rutte III. De timing is gunstig, want ook de liberalen van VVD en D66 zijn niet onwelwillend meer. De anti-rookcampagne heeft inmiddels maatschappelijk de wind mee en ook de aanpak van ‘problematisch alcoholgebruik’ zal niet op grote weerstand stuiten.

Toch is het de vraag hoe ver Blokhuis binnen deze coalitie uiteindelijk kan gaan. Serieuze prijsverhogingen op bijvoorbeeld alcohol, vet, zout en suiker stuiten onverminderd op bezwaren van vooral de VVD.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws