NL EN
DONEER NU!

Verslaafde ouders willen geholpen worden met hun achterliggende problemen

27 januari 2020

Ouders die verslaafd zijn aan alcohol willen wel degelijk geholpen worden. Ze willen alleen niet worden aangesproken op hun drankgebruik, maar op de achterliggende problemen. Die benadering opent ook de weg naar hulp voor hun kind, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Anke Snoek interviewde in het kader van het onderzoek individuele ouders en hield groepsgesprekken met hulpverleners. Wat viel op? "Bij de ouders stuitten we op veel achterliggende problematiek: PTSS, huiselijk geweld, et cetera. Een veteraan zei: "Ik ben gaan drinken bij wijze van copingstrategie. Pak me die niet af, want daarmee zijn mijn eigenlijke problemen niet opgelost." De drankverslaving is dus een symptoom van de problemen, niet de oorzaak."

Onderzoeksleider Dorothee Horstkötter verwerkte met collega Snoek de resultaten van de gesprekken in een brochure. Die geeft vooral handvatten aan hulpverleners in de praktijk. In tweede instantie biedt het aanknopingspunten om beleid rond verslavings- en jeugdzorg vorm te geven.

Bron: zonmw.nl.

Laatste nieuws