NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen: “Stoppen Alcoholtafel onontkoombaar”

12 oktober 2022

Van Ooijen: “Stoppen Alcoholtafel onontkoombaar” Vandaag heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met de mededeling dat de Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord stopt.

In zijn brief schrijft Van Ooijen dat het overleg aan de Alcoholtafel niet heeft geleid tot noodzakelijke en aanvullende effectieve maatregelen om de volksgezondheid te beschermen. En ook dat de urgentie om de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik terug te dringen groot is en vraagt om een nieuwe fase die gericht is op zoveel mogelijk actie en dat de tafel daar niet meer bijpast. Het Preventieakkoord op het alcoholdossier heeft juist vaart nodig, aldus de staatssecretaris.

Van Ooijen wijdt het gebrek aan voortgang aan het feit dat de verschillen tussen de standpunten en belangen van bijvoorbeeld alcoholproducenten en gezondheidsorganisaties onoverbrugbaar blijken te zijn (zie ook bijlage). Hij vindt het stoppen van de Alcoholtafel teleurstellend, maar onontkoombaar.

De staatssecretaris blijft in overleg met alle Preventieakkoord-partners. Alle partijen aan de Alcoholtafel hebben Van Ooijen laten weten individueel gecommitteerd te blijven aan de doelen van het Preventieakkoord.

Wim van Dalen, directeur van STAP: "De mislukte Alcoholtafel in Nederland heeft bevestigd wat al wel bekend was uit ervaringen in andere Europese landen: het betrekken van de alcoholindustrie bij het overleg over het alcoholbeleid brengt ons geen stap verder en zorgt op zijn minst voor uitstellen van noodzakelijke maatregelen. Grotere bekendheid met gezondheidsrisico’s van alcohol, met name het carcinogene karakter ervan, en met de maatschappelijke schade zal er toe leiden dat ook onze overheid een effectiever alcoholbeleid gaat voeren."

Bron:
oficielebekendmakingen.nl.

afrondend-verslag---gesprekken-over-de-toekomst-van-de-alcoholtafel.pdfafrondend-verslag---gesprekken-over-de-toekomst-van-de-alcoholtafel.pdf (596 kB)

Laatste nieuws