NL EN
DONEER NU!

Einde aan 1,5-meterregel, wel coronatoegangsbewijs en nachtelijke sluiting horeca

14 september 2021

Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken door iedereen boven 13 jaar een coronatoegangsbewijs worden getoond, bijvoorbeeld in de horeca, zelfs op het terras. Discotheken en nachthoreca mogen weer open. Dat bleek vanavond tijdens de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Alle horecagelegenheden (dus ook discotheken en nachthoreca) moeten tussen 24:00 uur en 06:00 uur dicht zijn.

De verantwoordelijkheid voor de juiste controle van het coronatoegangsbewijs en de bijbehorende ID-kaart van de gasten ligt bij de ondernemer. Het toezicht op de naleving van deze verplichting komt bij de gemeenten te liggen, die daar volgens het kabinet politie en boa's voor in kan zetten. Het rijk zal de gemeenten daartoe extra financiële middelen beschikbaar stellen.

Festivals en evenementen buiten zijn vanaf 25 september weer toegestaan. Zij mogen doorgaan op volle capaciteit. Voor evenementen binnen, zonder vaste zitplaats, geldt een maximale bezetting van 75% van het aantal mensen dat in de locatie past.

Koninklijke Horeca Nederland reageerde bij het bekend worden van de kabinetsplannen met verbijstering. "Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de 1,5-metersamenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca. Bovenop de extra drempel, de CoronaCheck-app-controle, komt er ook nog een verlenging van de sluiting voor de hele horeca tussen 24:00 en 06:00 uur."

Bronnen: rijksoverheid.nl, gelderlander.nl en nos.nl.

Laatste nieuws