NL EN
DONEER NU!

Britse commissie voor dementiepreventie voegt overmatig alcoholgebruik toe als risicofactor

30 juli 2020

In 2017 verscheen een rapport van een Lancet-commissie over dementiepreventie (inclusief interventie en zorg). Er is nu een update verschenen van dat rapport. Er zijn 3 vermijdbare factoren toegevoegd: excessief alcoholgebruik, hoofdletsel en luchtvervuiling.

In het eerste rapport werden al 9 factoren genoemd: weinig opleiding, hoge bloeddruk, gehoorverlies, roken, obesitas, depressie, inactiviteit, suikerziekte en weinig sociale contacten).

Volgens de commissie kan 40% van de dementie worden vermeden als men maatregelen neemt op het terrein van de 12 voornoemde factoren.

De maatregelen die de commissie denkt dat genomen moeten worden zijn: streef naar een systolische bloeddruk van 130 mm Hg of minder vanaf ongeveer 40 jaar. Stimuleer het gebruik van hoortoestellen voor gehoorverlies en verminder gehoorverlies door oren te beschermen tegen hoge geluidsniveaus. Verminder blootstelling aan luchtvervuiling en tabaksrook. Stop met roken. Geef alle kinderen basis- en secundair onderwijs. Leid een actief leven (op middelbare leeftijd, maar ook later in het leven). Vermijd obesitas en suikerziekte, voorkom hoofdletsel, en drink minder dan 17 Nederlandse standaardglazen alcohol per week (vanaf dat aantal loop je meer kans op dementie).

Bronnen: medischcontact.nl, welingelichtekringen.nl en thelancet.com.

Laatste nieuws