NL EN
DONEER NU!

“Geef prioriteit aan handhaving leeftijdsgrens in horeca”

16 december 2020

Afgelopen maand verscheen in de Journal of Studies on Alcohol and Drugs een artikel van onder anderen Ruud Roodbeen van Tranzo (Universiteit Tilburg) over de handhaving van de alcoholleeftijdsgrens en welke prioriteit daarbij het beste gesteld kan worden.

De onderzoekers hebben een model ontwikkeld om de bedrijfsmatige beschikbaarheid van alcohol in te kunnen schatten. Zij noemen dat de Commercial Alcohol Availability Estimate. Vervolgens hebben zij gekeken naar bestaand onderzoek uit 2015 naar het kopen van alcohol door minderjarigen, 510 jongeren telefonisch ondervraagd en 1.373 aankooppogingen laten doen.

Uit hun onderzoek blijkt dat de CAAE-score het hoogst is in de horeca: 7,7% van de 16 en 17-jarigen slagen er daar in alcohol te kopen. In sportkantines en supermarkten is de CAAE-score lager.

De conclusie van de onderzoekers is dat de handhaving in de horeca prioriteit moet krijgen, want dat is de plek waar jongeren er voornamelijk in slagen alcohol te kopen.

Roodbeen, R. T. J., Kruize, A., Bieleman, B., Friele, R. D., van de Mheen, H., & Schelleman-Offermans, K. The right time and place: A new approach for prioritizing alcohol enforcement and prevention efforts by combining the prevalence and the success rate for minors purchasing alcohol themselves. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 81 (2020) 6, 719-724. https://doi.org/10.15288/jsad.2020.81.719

Bron: jsad.com.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl