NL EN
DONEER NU!

WHO Europe factsheet alcohol en kanker

16 november 2020

WHO Europe factsheet alcohol en kanker Vandaag heeft de Europese Regio van de WHO een factsheet gepubliceerd over de link tussen alcohol en enkele veel voorkomende soorten kanker, zoals borstkanker en darmkanker.

Het nieuwe factsheet maakt duidelijk dat aan alcohol toe te schrijven kankers en sterfgevallen kunnen worden teruggedrongen door de implementatie van kosteneffectieve beleidsmaatregelen, zoals het verhogen van de accijnzen en het beperken van de marketing en beschikbaarheid van alcohol. De WHO pleit voor kankerwaarschuwingen op alcoholhoudende dranken om het bewustzijn te vergroten en de consument beter te informeren.

In de Europese Regio van de WHO werden in 2018 ongeveer 180.000 gevallen van kanker en 92.000 sterfgevallen door kanker veroorzaakt door alcohol. Er is geen veilige grens: 11% van de alcoholgerelateerde kankers is bij mensen die zo’n 2 Nederlandse standaardglazen per dag drinken. Het aantal gevallen van kanker kan dus dalen als er minder wordt gedronken.

“Burgers moeten dit weten”, zegt Nino Berdzuli van de WHO. “Want alcoholgebruik veroorzaakte in 2018 in de Europese regio van de WHO ongeveer 45.500 gevallen van borstkanker bij vrouwen, met 12.100 daaruit voortvloeiende sterfgevallen en ongeveer 59.200 gevallen van darmkanker bij vrouwen en mannen, met 28.200 daaruit voortvloeiende sterfgevallen."

Volgens de factsheet hebben mensen die zowel alcohol als tabak gebruiken een 30 keer hoger risico op het ontwikkelen van kankers in de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, vergeleken met mensen die alleen alcohol of tabak gebruiken.

Later deze week zal ook een WHO factsheet verschijnen over alcohol en duurzame ontwikkelingsdoelen.

Bron: who.int.

alcohol-and-cancer-who-factsheet.pdfalcohol-and-cancer-who-factsheet.pdf (1,13 MB)

Laatste nieuws