NL EN
DONEER NU!

Europese drankproducenten leveren gedenatureerde alcohol aan medische sector

23 maart 2020

Steeds meer Europese distilleerderijen en brouwerijen leveren alcohol voor het maken van ontsmettingsmiddel. Er is vaak capaciteit in verband met het wegvallen van de vraag uit de horeca.

Zo rollen er bij het Zoetermeerse bedrijf Avandis flessen desinfecterende handalcohol voor ziekenhuizen van de band. Dit op initiatief van het Radboud Universiteit Nijmegen en met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Steun van VWS was nodig i.v.m. de benodigde ontheffingen van de accijnsregels. Voor het tijdelijke product is een mooie naam bedacht: Sarphati-handalcohol. Vernoemd naar de arts Samuel Sarphati die in de negentiende eeuw veel betekende voor de Nederlandse volksgezondheid.

Ook Hooghoudt, de Groningse distilleerder, gaat desinfecterende alcohol leveren aan de zorgsector. De eerste bestellingen zijn van Ambulancezorg Groningen en TSN Thuiszorg.

In België bevoorraden diverse stokers lokale apothekers met alcohol. In de media worden genoemd Guy Pirlot van de gelijknamige Belgische brouwerij-stokerij uit Zandhoven, Peter Beerten van Distillery Massy, Benedikt Sas van SAS Distilleries en Frederic De Gezelle van Filliers. In België zijn aan diverse bedrijven vergunningen verleend voor de aanmaak van ontsmettingsalcohol.

In Groot-Brittannië zijn verschillende ginproducenten en andere distilleerderijen eveneens begonnen met de aanmaak van gedenatureerde alcohol. Bierbrouwer BrewDog produceert een eigen desinfecterende handgel ‘Punk Sanitiser'.

Ook Pernod Ricard is druk aan het improviseren geslagen om de medische sector in diverse landen van alcohol te voorzien.

Bronnen: slijtersvakblad.nl, trouw.nl, ad.nl, gva.be, hbvl.be, hln.be en retaildetail.be.

Laatste nieuws