NL EN
DONEER NU!

Grote rol alcohol in seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven

22 april 2023

11% van de studentes wordt in haar studietijd verkracht, 30% aangerand. In de Volkskrant een artikel van 4 hele pagina’s over de rol die alcoholgebruik speelt in het seksueel geweld in het studentenleven.

Volgens Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld is alcohol een grote risicofactor voor het meemaken van seksueel geweld. Bij ten minste 22% van de mensen die zich direct na een verkrachting meldden bij het centrum was er sprake van drankgebruik, vertelt zij. Maar, voegt ze daaraan toe: “Slachtoffers die zelf gedronken hebben, melden zich uit schaamte veel minder vaak.”

De Universiteit Maastricht deed in 2021 onderzoek onder haar eigen populatie. Bijna 62% van de studenten die seksueel geweld had meegemaakt gaf aan dat de pleger alcohol had gebruikt. 68% had zelf alcohol genuttigd.

Er worden diverse redenen genoemd waarom alcohol zo’n grote rol speelt in het seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven. Studenten drinken matelozer dan in voorgaande decennia, ook door allerlei drankspelletjes. Corpsleden drinken niet voor de gezelligheid maar om dronken te worden, heel erg dronken. Van invloed is ook de ongeschreven regel bij veel studentenverenigingen dat je seks hebt met degene die je gala-kaartje heeft betaald.

Een probleem is dat het met drank op lastig is je grenzen aan te geven of die te checken. Dat komt volgens Ninette van Hasselt, hoofd van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos doordat alcohol niet alleen ontremt maar ook de waarneming versmalt. Slachtoffers die zelf gedronken hebben schatten het gevaar minder goed in. Bovendien kampen degenen die zwaar onder invloed waren tijdens het seksueel geweld, later vaak met gaten in hun herinnering, wat niet alleen het doen van aangifte bemoeilijkt, maar ook de verwerking.

Waarom is alcoholgebruik in de preventie van seksueel geweld in het studentenleven nauwelijks een onderwerp? Een van de redenen is dat studentenverenigingen vaak afhankelijk zijn van de inkomsten van bierverkoop. Verenigingen krijgen enorme kortingen van brouwers. Volgens Van Hasselt zorgt een lage prijs (bier kost bij veel studentenverenigingen slechts één euro) voor meer alcoholgebruik.

Als het aan Amnesty International ligt wordt in de nieuwe wetgeving expliciet aangegeven dat als iemand bewusteloos is of door alcohol of drugs in een roes verkeert, sprake is van 'opzetverkrachting'. Anderen zien meer in het vergroten van de bewustwording van risicofactoren en het weerbaarder maken van studentes. Van Hasselt gelooft dat er meer nodig is. "Gedrag verandert vooral als je de omgeving verandert. Het ligt voor de hand om ook iets te doen aan de drinkcultuur."

Bron: volkskrant.nl.
Bijbehorende podcast: link hier.

Laatste nieuws