NL EN
DONEER NU!

Een boekje open over het alcoholbeleid van VWS

14 april 2018

Een boekje open over het alcoholbeleid van VWS Vandaag besteedde het programma Argos op NPO Radio1 aandacht aan het alcoholbeleid binnen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ingegaan werd op de manier waarop VWS om is gegaan met Ageviewers, een effectief leeftijdscontrolesysteem.

Aan het woord kwam vooral mr. Kaj Hollemans, die in 2014 opstapte als beleidsadviseur op VWS. Het ministerie was volgens hem een verlengstuk geworden van de alcoholindustrie. Verkopers van alcohol mochten van VWS zelf uitmaken hoe ze de leeftijdsgrens naleefden. Die wilden het oplossen met caissières. Er was een antipathie tegen Ageviewers bij de alcoholverstrekkers. VWS liet het over aan de markt. Maar de branche kreeg het in al die jaren niet voor elkaar om zich goed aan de alcoholleeftijdsgrens te houden. Toch weigerde VWS in te grijpen en zich te bemoeien met de manier waarop de leeftijdsgrens werd nageleefd. Men wilde Ageviewers niet helpen.

Hollemans zegt dat een verslag van een vergadering over Ageviewers is verdwenen, dat er documenten door ambtenaren zijn verwijderd en dat een door de Kamer gevraagd onderzoek naar leeftijdscontrolesystemen is 'gestuurd'. Bovendien heeft VWS de rechtsgang belemmerd, door relevante stukken die middels een WOB-procedure waren opgevraagd te laat en pas na de uitspraak van het Hof aan te leveren. Daarbij is in strijd met de WOB gehandeld.

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans vindt het logisch dat de overheid destijds de branche de gelegenheid heeft geboden zelf het probleem van leeftijdscontrole op te lossen. "Maar de overheid is te lang blijven hangen in iets dat niet werkte. Ze liet zich vangen in de logica van de sector. Maar na zoveel tijd moet je zeggen: nou is het afgelopen met de gedragscode en de zelfregulering, nou gaan we het over een andere boeg gooien. En dat moment had al aangebroken moeten zijn."

Kamerlid Linda Voortman liet na afloop van de documentaire weten de verhalen "schokkend" te vinden. Haar collega Henk van Gerven spreekt over een "stramien van onder de pet houden". Beiden vinden dat de Auditdienst Rijk nu onderzoek moet gaan doen. Alle betrokkenen moeten gehoord worden. Dat geldt voor wat betreft Van Gerven ook voor de huidige minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, die destijds lobbyist was van de alcoholindustrie. Daarnaast wil hij dat opnieuw onderzoek wordt gedaan naar Ageviewers.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws